Designa ditt eget leende

Restorativ och kosmetisk tandvård har utvecklats enormt med tekniken de senaste åren.

– Både undersökning, behandlingsplanering och behandling har blivit mer exakta, förutsägbara och mer skonsamma. Med Digital Smile Design kan vi nu ta behandlingen ett steg längre, säger tandläkare Marcus Dagnelid.

Testkör ditt nya leende

Behandlingskonceptet går ut på att använda en 3D-printad modell, där de nya tänderna placeras på utsidan av de ursprungliga. Under processen kommer du som patient att få vara med och bestämma hur dina tänder och leende ska se ut.

– Med detta innovativa system, samt 3D-skannrar, foton och video, kan hela planeringen göras digitalt, och vi kan skapa en digital modell av patientens tänder. Vi använder denna modell för att skräddarsy bästa möjliga behandlingsplan för varje enskild patient. Vi kan till och med göra en prototyp av det nya leendet, som patienten kan prova i munnen redan innan vi gör någon behandling. Vi kallar det en  provkörning av ditt nya leende , säger Vegard.

Digital Smile Design steg för steg

På Oris Dental sker DSD-processen i fem steg.

1. Digitalisering

Vid första DSD-konsultationen undersöker vi tänderna på vanligt sätt och tar nödvändiga röntgenbilder. Vi skannar även dina tänder med en 3D-kamera och gör en 3D-modell av dina tänder och sättet du biter på.

Efter detta tar vi några bilder på tänderna och ansiktet.

Hur våra läppar rör sig när vi pratar och skrattar är ofta väldigt annorlunda än när vi ler mot en bild. Därför tar vi även en kortfilmsinspelning, där du pratar lite och berättar vad du vill att vi ska hjälpa dig med. Vi ska också försöka få fram ett leende och ett litet skratt.

Nu har vi allt vi behöver för att göra en digital modell av dig som vi kan använda i det fortsatta arbetet.

2. Smile design

Nästa fas sker när du har lämnat kliniken, och i dagarna som kommer. Vi sitter sedan och jobbar med all information som samlats på första mötet. Vi sätter in 3D-modellen av dina tänder i dina ansiktsbilder och provar olika typer av tandformer och storlekar för att hitta platsen och typen av tänder som ger det vackraste och mest harmoniska leendet.

När vi kommit fram till den lösning vi tror passar dig bäst 3D-printar vi en modell.

3. Testkörning av prototypen

Vi gillar att kalla nästa fas för provkörningen av det nya leendet.

Nu använder vi modellen som är 3D-printad för att göra en prototyp av de nya tänderna, som vi har planerat dem. Vi lägger detta ovanpå dina befintliga tänder, utan att vi gör någon behandling med dina tänder. När prototypen är på plats tar vi lite nya bilder och ett nytt, litet filmklipp.

Nu kan vi visa dig hur dina tänder ser ut idag och hur vi tror resultatet blir. Vi förklarar för dig vad som behöver göras för att vi ska nå detta resultat och vi gör ett schema med en kostnadsuppskattning åt dig.

Denna ”provkörning” är ett utmärkt tillfälle för dig att komma med input om du vill ha förändringar enligt vad vi har planerat.
 

4. Tandbehandlingen

Typ av behandling och hur lång tid själva behandlingen kommer ta varierar från situation till situation. Det kan finnas enkla situationer där endast en eller ett fåtal tänder behöver bytas, vilket kan lösas på kort tid med tandblekning, kompositfyllningar eller keramiska skalfasader, eller så kan det vara mer omfattande behandling, som innebär tandköttsbehandling, tandreglering, implantatbehandling som av naturliga skäl tar längre tid.

Vi förklarar allt detta i detalj under steg tre.

5. Uppföljning

När tandbehandlingen är klar och det nya leendet är på plats är det viktigt att ta väl hand om detta så att du kan njuta av det i många år framöver. Vi har därför egna upplägg med regelbundna aviseringar för besiktningar, underhåll och polering.

Digital Smile Design
Digital Smile Design exempel

Förr och nu

Vi tycker att det är fantastiskt att se hur nöjda våra patienter är efter avslutad behandling med DSD. Värdet av ett stort leende och känslan av att kunna le med självförtroende utan att dölja tänderna är viktigt för de flesta av oss.

Vi vill gärna dela med oss ​​av erfarenheterna från några av våra patienter som har gått igenom denna behandlingsmetod.