Tandläkarskräck
Tandläkarskräck, även kallad odontofobi eller tandvårdsångest, betyder stark oro för tandvård. Den som lider av tandläkarskräck undviker ofta tandläkaren i flera år, trots smärta och problem med tänderna. Slutligen är det ofta akut tandvärk som gör att man ändå väljer att gå till tandläkare.
Innehåll
Tandläkare specialiserade på tandläkarskräck
Vi på Oris Dental tar tandvårdsrädsla på allvar. Hos oss möter du både inte bara tandläkare, utan även tandhälsosekreterare och tandsköterskor med speciell utbildning i behandling av patienter med tandvårdsrädsla. Vi har även psykolog på plats.
Hör gärna av dig till oss så kan vi börja med ett enkelt samtal om din tandvårdsrädsla. Det viktiga är att ta ett första steg. Mun- och tandsjukdomar förvärras vanligtvis med tiden så vänta inte med att kontakta oss. Tyvärr låter många bli att kontakta tandvården och med tiden kan det leda till komplicerade och dyra tandbehandlingar.
Hos oss har du som patient alltid full kontroll över tandbehandlingen. Du kan avbryta behandlingen när du vill. Vår personal har lång erfarenhet av att behandla patienter som lider av tandläkarskräck. Vår huvudfokus är att du ska få en smärtfri behandling och att du ska känna att du har full kontroll.
Fler alternativ för tandläkarskräck
För att kunna hjälpa dig med din tandvårdsrädsla kan vi erbjuda samtalsterapi, sedering och narkos.
Vi vill att du som patient ska kunna bygga upp en god relation med din tandläkare innan behandlingen startar. Det är syftet med det första besöket. Samtalsterapi utan skyldighet till tandvård. Under det första mötet vill vi lära oss om dina tidigare erfarenheter och bakgrunden till din tandvårdsrädsla samt dina förväntningar och önskemål.
Målet är att bota din tandvårdsrädsla över tid men ibland kan narkos vara nödvändig. Narkos ska ses ett hjälpmedel på vägen mot detta mål. För att nå detta mål kan du även samarbeta med en psykolog.
- Du har full kontroll och kan avbryta behandlingen när du vill.
- Fokusera alltid på smärtfri och bekväm tandbehandling.
- Vi utför ingen tandbehandling vid ditt första besök.
- Du är med i besluten.
- Du och din tandläkare arbetar tillsammans och skapar en skräddarsydd behandlingsplan för dig.
- Samtalsterapi, lugnande medel eller narkos vid behov.
Efter avslutad tandbehandling lägger vi stor vikt på förebyggande behandling så att din mun förblir frisk.
Kan man bli av med tandläkarskräck?
Ja, tandläkarskräck kan botas! Genom att använda vår expertis inom ämnet, samt nära och god dialog med patienterna har vi lyckats genomföra nödvändig tandvård på många personer med tandvårdsrädsla. Många av dessa kan därefter ha en normal relation till tandvården.
Råd till dig med tandläkarskräck
- Första steget är att höra av dig till oss. Berätta gärna om din tandvårdsrädsla.
- Du ska inte skämmas över din rädsla. Det är väldigt vanligt med tandvårdsrädsla.
- Vänta inte för länge med att boka tid hos en tandläkare. Det är alltid bättre och bekvämare att besöka tandläkaren när man inte har ont i munnen.
- Boka tid tidigt på dagen. Då slipper du oro innan besöket.
- Ta med en vän/familjemedlem vid första besöket som inte är rädd för tandläkaren.
- Ta kontroll över din tandbehandling. Våga säga till om något inte känns rätt. Kom ihåg att det alltid är du som patient som är i fokus. Kräv att all behandling ska vara smärtfri.
- Fråga alltid din tandläkare vad du ska göra vid nästa besök. Då slipper du oroa dig.
- Ta gärna med hörlurar/musik under behandlingen. Detta minskar ljudet och hjälper många patienter.
- Få regelbundna besök hos din tandhygienist.
- När behandlingen är avslutad är förebyggande behandling viktig för att undvika nya tandskador och tandvärk i framtiden. Ta reda på om din tandläkare arbetar med en tandhygienist.
Behandling med lugnande och bedövningsmedel
På flera av våra kliniker erbjuder vi sedering eller lustgas vid tandbehandling. Vid behov kan vi även utföra behandling under narkos. Vi har anslutit oss till ett team av läkare och sjuksköterskor inom narkos som bistår vid tandbehandling under narkos. I vissa fall använder vi även intravenös sedering, vilket innebär att lugnande och bedövningsmedel ges direkt i en ven utan att du somnar helt. Det är narkosteamet som sköter sådan sedering.
Skjut inte upp tandläkarbesöket
Vi råder dig att inte skjuta upp tandläkarbesöket för länge. Mun- och tandsjukdomar förvärras vanligtvis med tiden. Längre vistelser mellan tandläkarbesöken kan leda till komplicerade och dyra tandbehandlingar.
Kämpar du med tandläkarskräck?
Då uppmuntrar vi dig att kontakta oss för ett samtal om hur vi tillsammans kan ta hand om din tandhälsa, på dina villkor!
Läs mer om odontofobi och hur vi kan hjälpa dig här.