Undersökning bör göras regelbundet för att få de bästa förutsättningarna för en god munhälsa. Det är viktigt att i god tid upptäcka och förebygga eventuella skador eller sjukdomar i munnen. Allmäntandvården består i huvudsak av regelbundna tandläkarundersökningar, förebyggande tandvård, lagningar, tandextraktion och rotbehandlingar.

Så går en tandundersökning till hos Oris Dental

För oss är det viktigt att lära känna dig och få en tydlig bild av din situation och munhälsa idag. Vi pratar även om önskat resultat och hur du önskar att din munhälsa ska vara. Frågor om eventuell medicinering och hälsotillstånd samt vanor ställs av oss för att få en bild av din allmänhälsa. Detta är viktigt då ditt allmäntillstånd påverkar din munhälsa och vise versa. Till exempel ger vissa mediciner biverkningar som muntorrhet vilket i sin tur ökar risken för karies.

Med hjälp av spegel och sond undersöker tandläkaren dina tänder. Det vi tittar efter är eventuella skador eller hål i tänderna. Tandköttet granskas och i vissa fall sonderas för att säkerställa att det inte finns någon dold tandköttssjukdom så som tandlossning. Vi tittar även så att slemhinnorna i munnen ser friska ut.

Denna undersökning kompletteras med röntgenbilder som ger tandläkaren ytterligare information. Med hjälp av röntgenbilderna kan man upptäcka dolda kariesangrepp samt se så att benet runt tänderna ser ut som det ska.

Om undersökningen visar på att du har hål eller andra problem som bör åtgärdas går tandläkaren igenom dessa med dig samt förklarar vad det finns för olika behandlingar. Du får då en behandlingsplan samt ett kostnadsförslag och vi bokar gärna en ny tid för att påbörja behandlingen.

För oss är det av yttersta vikt att du känner dig trygg med vad vi gör och vad som ska hända. Vi uppmuntrar alla sorts frågor och funderingar och vill gärna höra dina önskemål. Detta är viktigt för oss så att ditt besök ska bli så behagligt och smidigt som möjligt.

Noggrann och skonsam tandkontroll

När du kommer in för en tandkontroll kommer vi att utföra en skonsam och noggrann undersökning av dina tänder. Baserat på denna undersökning ger vi dig information om dina tänder. Du får råd om hur du kan ta hand om dina tänder hemma mellan tandläkarbesöken, och vi kommer att ge dig svar på hur ofta du ska komma in för en tandkontroll.

Efter tandundersökningen händer det att tandläkaren eller tandhygienisten utför tandrengöring för att ta bort missfärgning och tandsten. Tandsten består mestadels av kalcium från saliven och lägger sig på tandytan som en hård beläggning. Tandstenen sitter fast på tandytan och är nästan omöjlig att ta bort på egen hand med tandborste.

Tandundersökning med prisuppskattning

Om ytterligare behandling krävs, kommer vi att ge dig ytterligare information om detta. Du får också en prisuppskattning och förslag på behandlingskurser.

Boka tid för tandläkarundersökning idag

Oavsett om det är ett eller flera år sedan du besökte tandläkaren senast, eller om du misstänker att du kan ha hål i tänderna, tandsten eller behöver annan behandling – boka tid för en tandkontroll idag och få svar på hur dina tänder mår samt hjälp att ta hand om dem.

Tandläkarkontroll för dem med tandångest

Vi har bedrivit tandvård sedan 1976 och har lång erfarenhet och kompetens inom yrket. Genom åren har vi mött många med tandvårdsrädsla och det absolut viktigaste är att regelbundna besök. Vi kan även erbjuda rådgivning och terapi om tandläkarbesöket känns oöverkomligt.