Ökad livskvalitet med tandprotes

Att sakna flera eller alla tänder påverkar livskvaliteten negativt. Förutom de praktiska problem det skapar finns det många som inte vågar le och som lider av att sakna tänder.

Proteser kan vara ett bra alternativ för dig om du saknar flertal tänder eller kanske samtliga tänder. En bra tandprotes ser helt naturlig ut, och du kan både prata och äta med tandprotesen.

Helprotes eller delprotes?

Om du saknar alla tänder i en käke är en helprotes den rätta lösningen för dig. Om du fortfarande har tänder kvar i käken är en delprotes mer lämpad då dessa tänder hjälper till att hålla protesen stadig i munnen.

En helprotes hålls på plats av det vakuum som uppstår mellan gommen och protesen, samt kind- och läppmuskler. Delprotesen kan däremot fästas på de återstående tänderna i käken.

Tandköttet och käkarna förändras med åren, och en protes som passat perfekt då den gjordes kan behöva anpassas efter några år. Tandläkaren kommer att kalla in dig till årlig undersökning, där man undersöker kvarvarande tänder samt slemhinnorna och kontrollerar protesen som kan justeras efter behov.

Tandrengöring av tandprotes

Goda rutiner för rengöring av tandprotesen är viktiga för att undvika infektioner och svamp i munnen samt kroniska irritationer av slemhinnorna.

Vi rekommenderar att du:

  • Borsta protesen dagligen med en mjuk tandborste eller en protestandsborste under rinnande vatten. Använd ej kokhett vatten då detta kan förstöra protesen.
  • Skölj munnen väl, både morgon och kväll, och borsta tungan med en mjuk tandborste och tandkräm.
  • Rengör protesen regelbundet (till exempel en gång i veckan) med protes rengöringstabletter som du kan köpa på apoteket.
  • Lägg protesen torr när den inte används och på natten. Om den läggs i vatten/fukt ökar du chansen för svamptillväxt.

Se till att protesen är helt ren och torr innan du för in den i munnen efter rengöring.  

Är en protes den rätta lösningen för mig?

Om du saknar flera eller alla tänder i en käke och önskar åtgärda detta kan en tandprotes eller tandimplantat vara relevanta lösningar. Det bästa valet för dig kan vara protes, tandimplantat eller en kombination. Vi rekommenderar att du besöker tandläkaren för en undersökning och ett samtal kring detta. Du får då information om de förutsättningar som finns att utföra dessa behandlingar och ett kostnadsförslag. Valet är självklart ditt.