Nakna tandhalsar

Tillbakadraget tandkött kan uppstå till följd av hård borstning, användning av för styv tandborste eller felaktig borstningsteknik. Användningen av snus kan också göra att tandköttet dras tillbaka. Resultatet är att en del av tandroten blottas, även känd som exponerade tandhalsar.

Är tillbakadraget tandkött allvarligt?

Skador på tandhalsen och blottade tandrötter kan vara allvarliga och minska fästet av tänderna.

Det är viktigt att i möjligaste mån förhindra att tandköttet drar sig tillbaka, samt rådfråga en tandläkare om du märker att tandköttet börjar dra sig tillbaka.

Hur förhindrar man att tandköttet drar tillbaka?

  • Använd en mjuk tandborste
  • Borsta tänderna försiktigt, speciellt i skillnaden mellan tand och tandkött
  • Undvik tandkräm med slipmedel
  • Sluta snusa

Hur behandlar man tillbakadraget tandkött?

Lyckligtvis är det i de flesta fall av vikande tandkött möjligt att minska skadorna med hjälp av ett litet, kirurgiskt ingrepp som kallas retraktionskirurgi. Retraktionsoperation utförs med lokalbedövning, vilket gör att ingreppet kommer att upplevas som helt smärtfritt.

Det tar vanligtvis bara några dagar innan operationssåren har läkt och stygnen kan tas bort. De första dagarna efter operationen kan du uppleva viss klåda, men minimal smärta.

Våra kirurger är måna om att hitta den operationsteknik som passar ditt tandkött och tänder bäst och som utgör minsta möjliga ingrepp.