Varför rotfyllning?

Det finns flera orsaker till att pulpa inuti tanden dör, inklusive karies, läckande fyllningar och gnissling av tänder.

En inflammation eller infektion inne i tanden gör att pulpan skadas. Har du molande värk, är känslig för kyla och värme, svullnad och ömhet kan det finnas tecken på skadad pulpa, men man får inte alltid symtom.

En inflammerad nerv är ofta mycket smärtsam. Smärtan kommer att fortsätta återkomma trots användning av antibiotika och smärtstillande medel, så länge du inte rotfyller eller drar i tanden. Som tur är är rotfyllning ett väldigt bra alternativ till att dra ut tanden!

Rotbehandlingen utförs med god bedövning. I vissa fall, såsom rädsla för tandläkare, kan behandling med lugnande medel eller narkos också vara ett alternativ.

Så går rotfyllningen till

Vid rotfyllning börjar tandläkaren efter bedövning med att borra in i nerven (pulpakammaren) och hitta rotkanalen. Sedan byts det till sterila instrument och tanden täcks med en gummiduk, en så kallad kofferdam så att tandläkaren kan arbeta isolerat från munhålan.

Behandlingen utförs vanligtvis med lokalbedövning och är smärtfri. Om pulpan är död behövs vanligtvis ingen bedövning. Det finns alltså ingen anledning att vara orolig för att behandlingen ska göra ont.

Idag rengörs och utökas de flesta rotkanaler med mekaniska, roterande instrument på ett snabbt och säkert sätt. Beroende på diagnos blir tanden rotfylld i en eller flera sessioner.

Efter att rotfyllningen är klar måste tanden byggas om. En rotfylld tand är alltid svagare och mer benägen att gå sönder än tänder med frisk nerv. Därför kan det vara mer fördelaktigt att sätta på en porslinskrona direkt. Tandläkaren ger dig svar på vad som blir bäst i ditt fall.

Hur lång tid tar en rotfyllning?

Behandlingen tar lite tid. Man måste räkna med två eller tre besök, där varje besök tar ca. 60 minuter. Hur länge beror i första hand på behandlingens komplexitet. Det är i alla fall en behandling som ska utföras enligt högsta kvalitetskoncept och vi ska låta det ta den tid det tar. Priset är ett lyckat, smärtfritt resultat – och att du faktiskt får behålla din tand.

Eftersom rotfyllningar ofta kräver flera behandlingar – och eftersom komplikationer kan uppstå i efterhand – rekommenderar vi att behandlingen utförs där du bor. Rotbehandlingar utomlands kan ha ett lägre utgångspris, men med många tandläkarbesök kan priset ändå bli högt.

Vi ger dig en tidsuppskattning efter första besöket och lägger till en behandling som passar dig.

Kommer rotkanalen att göra ont efteråt?

Nej, oftast inte. Visserligen är det vanligt att tanden och tandköttet känns något ömt under några veckor, men det är tillfälligt. Om du upplever tandvärk i någon grad efter behandlingen är det smärta som vanligtvis avtar ganska snabbt.

Tandvärk kan orsakas av inflammation i tandens nerv – tandvärk efter en rotfyllning kan orsakas av att inflammationen i nerven inte tagits bort ordentligt innan rotkanalen.

Vad händer om tanden inte blir rotfylld?

Om du går lång tid med tandvärk är risken för infektion stor. Går man en längre tid med en obehandlad tandböld är chansen stor att infektionen sprider sig, vilket i sin tur kan försvåra rotfyllning, så att tandutdragning är det enda alternativet.

Vi kan ersätta förlorade tänder med konstgjorda tänder som ser helt naturliga ut. Läs mer om tandimplantat här.

Rotfyllning av tand utförd av specialiserade tandläkare

När du väljer att utföra rotfyllning hos Oris Dental kan du vara helt säker på att du är i goda händer. Hos oss möter du erfarna tandläkare och specialister inom rotfyllning.

Du får bra information både före, under och efter behandlingen.

Kontakta oss för mer information eller frågor gällande rotfyllning, vi hjälper dig gärna!