1

Hej! Undrar om ni har avbetalning på vård hos er?

Se svar

Hej, ja vi har avbetalningsmöjligheter på alla våra kliniker. Ta kontakt med din klinik så hjälper de dig vidare för att det ska bli så bra som möjligt för dig.

2

Kan jag ha hål i tänderna utan att märka det?

Se svar

Ja. Tanden är uppbyggd av dentin (tandben) och emalj (den yttersta vita skyddande hinnan). Varken dentin eller emalj har nervfibrer. Därför känner man oftast inte ett hål förrän det blivit så stort och djupt att det har nått ner till bindväven och nerver under tandbenet. Om skadan inte behandlas innan hålet har nått ner till bindväven är det ofta nödvändigt med rotfyllning.


3

Varför får vi hål i tänderna?

Se svar

Munnen er full av bakterier som lever och förökar sig med hjälp av näringsämnen i mat och dryck som vi intar, speciellt mat och dryck som innehåller mycket kolhydrater (högt sockerinnehåll). Om dessa bakterier finns kvar en längre tid utsöndrar de en syra som löser upp tandytan. Detta orsakar karies eller hål i tänderna.


4

Vilken tandkräm rekommenderar ni för att få vitare tänder?

Se svar

Användningen av tandblekningsmedel är hårt reglerat och produkter som innehåller eller frigör mer än 6 % väteperoxid (motsvarar mer än 16.62 % karbamidperoxid) är förbjudna att använda. Dessa får heller inte försäljas inom EU.

Tandkräm och tandblekningsmedel som säljs över disk får innehålla maximalt 0,1 % väteperoxid, och det är för lite för att ha någon som effekt. Visste du att en noggrann tandrengöring hos tandläkare eller tandhygienist kan göra tänderna vitare. Det är inte ovanligt att det blir ett bakterielager på tänderna som missfärgas av det vi äter och dricker. Vid en tandrengöring tas bakteriebeläggningen och missfärgningen bort.


5

Är det farligt att bleka tänderna?

Se svar

Är det farligt att bleka tänderna?

När man bleker tänderna använder man kemiska medel som tränger in i tandens porer och gör att tänderna ser vitare ut. För att det ska vara säkert och inte skada tänderna är det viktigt att tänderna är friska och inte har några hål. Därför rekommenderar vi kontroll av tänderna innan blekningsprocessen påbörjas. Vid en blekningsprocess kan tänderna bli känsliga. Tandkräm för känsliga tänder kan då hjälpa eller att använda fluorsköljning.


6

Vad är tandsten och varför får man det?

Se svar

Munnen är full av bakterier som lever och förökar sig med hjälp av näringsämnen i mat och dryck som vi intar. När bakterierna får vara kvar skapar de en beläggning på tandytorna som kallas plack. Tandsten är plack som förkalkats. Om man låter plack ligga kvar på tänderna för länge utvecklar de sig till tandsten. Noggrann rengöring reducerar mängden tandsten väsentligt.
Om du har mycket tandsten rekommenderar vi en tandrengöring hos tandläkare eller tandhygienist. Det tar bort både tandsten och plack och det lättare att själv hålla tänderna rena.

7

Vad är dålig andedräkt och hur blir jag av med den?

Se svar

Dålig andedräkt är lukten av ämnen som bakterier i din mun utsöndrar. Ju längre bakterierna får vara kvar desto värre blir lukten. Dålig andedräkt kan motverkas med noggrann rengöring av tänderna varje dag, med både tandborste, tandtråd och mellanrumsborste. Att det blir väl rengjort även mellan tänderna är väldigt viktigt. För att få det ska bli riktigt rent kan det vara klokt att göra en tandrengöring hos en tandläkare eller tandhygienist med jämna mellanrum. Om du inte får bukt med den dåliga andedräkten efter en tandrengöring behöver du prata med din tandläkare. I sällsynta fall kan dålig andedräkt komma från magen.

8

Är det farligt att bleka tänder?

Se svar

Det är inte farligt att bleka tänderna om man gör det på ett tryggt och säkert sätt. Det betyder att du måste ha undersökt dina tänder först och vara säker på att dina tänder är friska nog att bleka. Du måste också använda säkra material och säkra procedurer.

I EU är det bara tandläkare som får sälja blekmedel starkt nog att ha en bra effekt på tänderna.

Har du hål i tänderna som är blekta, fyllningar som inte är igensatta eller andra problem med tänderna kan du i värsta fall få skador på tandens nerv och måste rotfylla dessa i efterhand.


9

Vad är skillnaden mellan en tandhygienist och en tandläkare?

Se svar

En tandläkare har läst 5 år (magisterexamen) och tandsköterska 3 år (kandidatexamen). Tandläkare reparerar tänder medan tandhygienisten har huvudfokus på att förebygga tandsjukdomar. Tandhygienister är mycket duktiga på att följa upp och behandla tandköttssjukdomar, ofta i samarbete med en specialist.

Båda kan göra undersökningar och diagnostisera de flesta tillstånd i munhålan, men oftast är det bara tandläkaren som kan behandla dessa.

Läs mer om tandhygienistens arbetsuppgifter här.


10

Dålig andedräkt och smak i munnen. Vad orsakar det?

Se svar

Dålig andedräkt och smak i munnen beror oftast på att den inte är helt ren. Bakterierna i munnen bildar svavelgaser som kan ge både otäck smak och dålig lukt. Borsta tänderna väl två gånger om dagen, använd tandtråd, tandpetare eller mellanrumsborstar och borsta gärna tungan. Om den dåliga smaken inte försvinner är det en bra idé att kontakta en tandläkare eller tandhygienist för att se vad orsaken kan vara.

Läs mer om tandvård här.

11

Det är svårt att gäspa. Vad orsakar det?

Se svar

Svårt att öppna munnen helt, gap blockering eller trismus, kan ha många olika orsaker. Det är omöjligt att säga vad orsaken är utan att undersöka dig.

12

Hur många gånger måste jag komma för att göra en rotfyllning?

Se svar

Detta varierar lite, men oftast två gånger. En gång för att rensa ut tanden och en gång för att rotfylla. Du väntar vanligtvis en till två veckor mellan dessa behandlingar. Ibland måste man göra fler behandlingar om det är en "svår" tand, och andra gånger kan det göras på en timme.

13

När jag opererade visdomstanden fick jag några stygn, när ska jag ta bort dem?

Se svar

Stygnen tas vanligtvis bort efter 7 dagar, men det kan variera. Tandläkaren borde ha informerat dig om detta när tanden togs bort och ofta har du även fått information om detta skriftligen. Om du är osäker, ring tandläkarmottagningen. Och om du inte kan ta bort den själv kan vi hjälpa till med detta.

14

Jag blöder fortfarande efter att jag tagit bort visdomständer. Ska jag träffa en tandläkare?

Se svar

Om det blöder mer än 24 timmar efter ingreppet bör detta undersökas. Kontakta tandkliniken som tagit bort tanden så hjälper de dig med detta.

15

Är det farligt att gå till tandläkaren när man är gravid? Kan gravida ta en röntgen?

Se svar

Det är inte farligt att gå till tandläkaren när man är gravid, men man vill inte heller göra onödiga behandlingar på gravida som t.ex. blekning eller liknande. Röntgen är inte heller farligt, då stråldosen är väldigt låg. Om du känner dig obekväm och är orolig för detta, och har gått till tandläkaren regelbundet innan graviditeten, är det heller inga problem att vänta tills efter att barnet är fött för att ta röntgen. Det viktigaste för gravida är att hålla sig friska, så det är bättre att kolla och fixa saker som kan orsaka inflammationer än att vänta till efter födseln.

16

Varför blöder det i tandköttet. Ska jag boka en tid eller har du några råd?

Se svar

När tandköttet blöder beror det oftast på att det är inflammerat. Det kan antingen bero på att man inte har fått det helt rent med tandborste och tandtråd/tandpetare, eller för att tandstenen måste tas bort professionellt. Har det först kommit tandsten kan man inte bli av med det själv, det är för hårt.

Om du vet med dig själv att du inte varit noggrann med rengöringen är det en bra idé att först prova att borsta två gånger om dagen, i 2-3 minuter och använda tandtråd eller tandpetare dagligen. Om det inte slutar blöda efter en vecka med detta bör du kontakta en tandläkare för att se det.

17

Det gör ont att tugga efter att jag fått en fyllning. Är det vanligt? Ska jag träffa en tandläkare?

Se svar

Det är alltid en bra idé att lyfta luren och prata med tandläkaren om detta händer. Ibland kan det bero på att fyllningen är lite för hög, då ska man gå in och få upp detta. Andra gånger är det helt naturligt att det är lite ömt eller obehagligt ett tag efteråt, då är det bara att vänta och se om det går över av sig självt. Rådet är att ta ett telefonsamtal (eller skicka ett mejl) till tandläkarmottagningen och kolla.

18

Varför ilar det i tänderna? Ska jag boka en tid eller har du några råd?

Se svar

Ilningar i tänderna kan ha väldigt många orsaker, från helt ofarliga till de som behöver mycket behandling. Det är alltid säkrast att få det undersökt av en tandläkare eller tandhygienist, så du vet varför det ilar. Där kan du få rätt råd och behandling för vad som får dina tänder att ila. Ibland räcker det med att bara byta till en mjukare tandborste och använda tandkräm mot ilningar, medan andra gånger måste tandläkaren göra behandling, som att lägga på en fyllning.