Visste du att osynlig tandställning passar de flesta? Ann Mari ville ha raka tänder medan Terje hade tappat flera tänder och fick bygga upp sitt leende igen. Osynlig tandställning blev lösningen för dem båda.

Diskret tandreglering

Den osynliga tandställningen av plast är avtagbar som gradvis förflyttar tänderna.

Oavsett om du vill ha ett rakare leende, behöver flytta på tänderna eller justera ditt bett är osynlig tandställning ett fullfjädrat alternativ till de traditionella ”tågskenorna”.

Det går ofta snabbare och är bekvämare än traditionella metoder.

En hånd holder frem en skinne av typen gjennomsiktig tannregulering.
Så här ser den genomskinliga skenan ut.

«De är helt genomskinliga, så man måste komma väldigt nära för att se dem.»

– Ann Mari Olsen

Missnöjd med tänderna

Ann Mari Olsen (33) hade varit missnöjd med sina tänder så länge hon kunde minnas och försökte dölja dem när hon log eller tog bilder.

– Jag ville ha raka tänder, men det är inte speciellt coolt att ha metallreglering som 30-åring. När jag hörde talas om osynlig tandställning tyckte jag att detta var perfekt för mig, eftersom det var viktigt att den var diskret.

Ann Mari har odontofobi (tandläkarskräck), och ägnade lång tid åt att välja en tandläkare hon kände sig trygg hos. Valet föll på tandläkare Arild Aarnseth på Oris Dental Lysaker. Här kände hon sig trygg, och väl omhändertagen.

Ann Mari Olsen ønsket seg rettere tenner, og tok behandling med gjennomsiktig tannregulering. På fotoshoot med Oris Dental forteller hun om hvordan det var å gjennomføre behandlingen.
Ann Mari är nu äntligen nöjd med sitt leende.

Fick se hur tänderna skulle röra sig

Vid första konsultationen tog tandläkaren röntgen och gjorde en 3D-simulering av tänderna. Här fick Ann Mari se hur tänderna skulle röra sig under behandlingstiden, samt hur det slutliga resultatet skulle bli.

Hon fick flera uppsättningar skenor som hon bytte regelbundet och för varje skena var hon ett steg närmare drömleendet.

Tannlege peker på skjerm med 3D-simulering av hvordan endelige resultatet av behandling med gjennomsiktig tannregulering blir.
Med hjälp av 3D-simulering ser du hur slutresultatet blir.

Nytt läppstift eller tandställning?

Få märkte att Ann Mari hade fått tandställning.

– De är helt genomskinliga, så man måste komma väldigt nära för att se dem. Några såg att något var lite annorlunda och frågade om jag hade ett nytt läppstift, men då var det tandställningen, skrattar Ann Mari.

Stolt över leendet

Behandlingen tog ungefär ett år. Ann Mari sysslade främst med att räta ut de fyra framtänderna som hon kände var sneda och gjorde bettet ”spetsigt”. Detta rättades till och tänderna i underkäken rätades ut så att bettet nu ser runt och jämnt ut.

– Jag är jätteglad, och kan äntligen le med tänderna. Det är ett helt genialt sätt att ha tandställning eftersom du kan leva ditt liv som vanligt och ta av dem vid speciella tillfällen. Jag gifte mig medan jag hade osynlig tandställning, och det var skönt att kunna ta av dem till bilderna.

Artikeln fortsätter under bilden.

Tannlege hoder frem gjennomsiktige skinner som benyttes for å regulere tannstilling og bitt.

Transparent tandställning för ett funktionellt bett

Alla använder inte genomskinlig tandställning av estetiska skäl. Det handlar inte bara om ett fint leende, utan också om tändernas funktion och hälsa.

Korrigerat underbett

För Terje Klemetsdal (58) hade många år av odontofobi lett till mycket dålig tandhälsa. Han undvek tandläkaren i 15 år på grund av ångesten. När han kom till Oris Dental Lysaker hade han få tänder kvar, många inflammationer och ett stort underbett.

Här blev Terje väl mottagen. Han fick en komplett tandhälsoplan som bestod av bland annat osynlig tandställning. Målet var att bygga upp bettet och hans leende igen. Tänderna fick flyttas ihop och bakåt, och underbettet måste korrigeras.

Terje Klemetsdal smiler til kamera og viser frem det nye smilet, hvor han har fått tilbake et funksjonelt bitt.
Terje har idag ett fint och naturligt leende, med ett funktionellt bett.

Aldrig övervägt traditionell metallreglering

– När man får så dålig tandhälsa som jag hade blir man till slut asocial och drar sig undan, för man vågar inte visa tänderna.

Nu har Terje haft osynlig tandställning i snart fem månader, och har en månad kvar. Som många andra poängterar han att skenorna är bekväma och lätta att ta av och på. Att de inte är iögonfallande är också ett stort plus.

– De osynliga skenorna har hjälpt mig att leva ett normalt liv. Jag har kunnat vara med socialt och leva som vanligt.

Terje känner att han har fått ett helt nytt liv efter tandbehandlingen.

Terje övervägde aldrig traditionell metallreglering.

– Det är inget jag skulle kunna tänka mig vid 58 års ålder. Att ha en fast reglering skulle också innebära att jag hela tiden fick gå till tandläkaren för uppföljning och justering av regleringen.

Terje Klemetsdal hadde underbitt og trengte tannforflytning for å tilrettelegge for nye tenner. Gjennomsiktige bittskinner ble løsningen, og nå har et fullverdig, naturlig og funksjonelt smil.
För Terje föll valet på osynlig tandställning utan tvekan – fanns inget annat alternativt för hans del.

Odontofobi togs på allvar

Terje är tacksam för det goda mottagande han fick på Oris Dental, särskilt för att hans odontofobi togs på allvar.

– Att gå till Oris Dental har vänt upp och ner på livet. Vi som är rädda för att gå till tandläkaren får inte bara en försvagad tandhälsa, utan även en försvagad hälsa generellt. Nu kan jag äta middag med familjen, delta i sociala sammankomster och hålla föredrag utan att tänka på mina tänder.

Modell av tenner med gjennomsiktige skinner på.
Här är den osynliga tandställningen på en tandmodell. Inte helt osynligt, men nästan!