Odontofobi och rädsla för tandläkarstolen? Som tur är kan det botas!

Drar du dig för att besöka tandläkaren?

Du är inte ensam. Odontofobi, eller tandläkarskräck som folk i allmänhet kallar det, är inte ovanligt.

Undersökningar visar att fem till tio procent av den vuxna befolkningen i Norge hoppar över tandläkartiden på grund av odontofobi, skriver Den norske tannlegeforeningen på sin hemsida. Det betyder att mellan 70 000 och 100 000 norrmän inte går till tandläkaren på grund av ångest.

Odontofobi kan uppstå av många anledningar

Oavsett orsaken har de en sak gemensamt. Tandläkarskräcken kan botas.

Men det kan ta lite tid. Det är viktigt att börja med små steg. Det första och viktigaste du kan göra är kanske det svåraste – du måste kontakta oss. För många kan detta vara avskräckande nog, så det kan vara klokt att ha en vän eller någon i familjen som kan stödja dig.

Du måste berätta för oss att du är rädd för tandvårdssituationen, så att vi kan ta hänsyn till din skräck och hjälpa dig att komma igång med tandvården.

Vägen till att bli av med odontofobi är vanligtvis gradvis

En av de mest effektiva metoderna är att dela upp behandlingen i mindre delar. På så sätt kommer du efterhand att uppleva mästerskap och kontroll, och bli kapabel att genomföra behandlingen på ett vanligt sätt.

För de som verkligen kämpar med tandläkarskräck, kan det vara aktuellt att få lugnande mediciner när behandlingen ska utföras. I vissa fall använder vi också narkos. Målet på lång sikt kommer dock alltid vara att du inte behöver hjälpmedel för att känna dig trygg i tandläkarstolen. Då räcker det att veta att tandläkaren tar dig på allvar och att du blir lyssnad på och mött av någon som verkligen bryr sig.

Vi på Oris Dental har många skickliga och trevliga tandläkare

Det hjälper att ha en trevlig och omtänksam tandläkare, som har specialiserat sig på att hjälpa patienter med odontofobi. Våra tandläkare vill hjälpa dig, och framför allt är de tålmodiga.

Kontakta oss om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig med din tandläkarskräck.

Läs också mer om tandläkarskräck här.