Undrar du varför dina tänder har blivit missfärgade, vad du kan göra för att få bort missfärgningen eller om tandkrämer som lovar att bleka dina tänder faktiskt fungerar? Då hittar du nog svaren här.

Två typer av missfärgade tänder

Många upplever att färgen på deras tänder blir gul eller får en gråaktig ton med åren. Denna färgförändring är helt naturlig, men andra orsaker förutom ålder kan påskynda effekten.

Vegard Berg är tandläkare på Oris Dental Stoa i Norge. Han skiljer på två typer av missfärgning. Ytlig missfärgning, som kan tas bort med bra rengöring och en professionell tandrengöring och djupare missfärgningar som måste tas bort med blekning.

– Missfärgade tänder är något jag ofta får frågan om. Frågorna kommer från människor i alla åldrar, från 20- till 75-åringar. Jag tror att folk bryr sig mer och mer om sina tänder och vill ha ett leende de är nöjda med.

Tannlege Vegard Berg ved Oris Dental Stoa har stor suksess med å hjelpe pasienter med å fjerne misfarge på tenner.
Tandläkare Vegard Berg vid Oris Dental Stoa, Norge.

Varför får man missfärgade tänder?

Färgen på tänderna varierar från person till person, och våra tänder blir oftast mörkare när vi blir äldre. Dessutom kan tänderna även ta färg från mat och dryck som innehåller färgämnen. Konsumtion av rött vin, kaffe, te och läsk, samt snus och rök sätter sina spår.

Tips för att undvika missfärgning

God hygien är viktigt för att hålla dina tänder rena och vita. Plack och tandsten kan få tänderna att se gula ut.

  • Borsta tänderna väl, gärna med en eltandborste
  • Använd tandtråd eller mellanrumsborstar för att rengöra väl mellan tänderna
  • Undvik hård slipning, detta sliter på emaljen
  • Undvik snus och rökning
  • Var uppmärksam på intaget av färgglad mat och dryck
  • Besök en tandläkare eller tandhygienist regelbundet för en tandrengöring

Ta bort ytlig missfärgning

Även om du borstar tänderna noggrant kan inte all missfärgning tas bort hemma. Ytlig missfärgning orsakas av plack på tänderna, och kan tas bort med en noggrann tandrengöring hos tandläkare eller tandhygienist.

Tandrengöring med Airflow är ett skonsamt sätt att ta bort plack och ytlig missfärgning, genom att blåsa en blandning av vatten och smaksatt pulver på dina tänder.

Du kan läsa mer om Airflow här.

Djupare missfärgning

Har missfärgningen satt sig djupare i tänderna kan tandblekning vara ett alternativ. Detta kan göras hemma eller hos tandläkaren.

Inför tandblekning är det viktigt att tänderna undersöks noggrant först, för att kontrollera att du inte har hål, spruckna fyllningar eller andra skador.

Endast friska tänder bör blekas. Vill du bleka dina tänder börjar vi därför alltid med en undersökning.

Tandblekning hemma

Om du ska bleka dina tänder tar tandläkaren ett avtryck eller 3D-skanning av dina tänder. Av denna kommer det att gjutas specialanpassade skenor som du själv kan använda för blekningen. Dessa skenor fylls med blekmedel och sätts lätt på tänderna. Tandläkaren kommer att informera dig om hur många timmar och dagar skenorna ska användas för önskat resultat. Denna blekningsmetod tar cirka 14 dagar.

Om du vill minska tiden på blekningen går det att kickstarta blekningen på kliniken.

– Min erfarenhet är att man får samma resultat av tandblekning hemma och på en tandklinik, men klinikblekning går snabbare och man får ljusare tänder direkt. Du fortsätter sedan behandlingen hemma. Det kan vara trevligt om man är sent ute innan ett event till exempel, säger Berg.

Tandblekning i Sverige är skonsamt mot tänderna och är helt säkert. Vissa kan märka lite ilning eller ömt tandkött under behandlingen, men det går över. Du kan läsa mer om tandblekning här.

Tänder blekta på Oris Dental Galleri Oslo

Joachim (32) fick nyligen vita sina tänder på Oris Dental Galleri Oslo, och såg snabbt stor skillnad på färgen.

– Tänderna blev mycket vitare, och det var kul att se skillnaden efter bara några dagar. Den har blivit naturvit och inte ”Colgate” vit, och det är jag väldigt nöjd med.

Joachims blekningsprocess tog nio dagar. Joachim märkte lite ilningar på morgonen efter att ha sovit med skenorna, men det gick snabbt över.

Joachim (32) bleket nylig tennene hos Oris Dental Galleri Oslo, og så fort stor forskjell på fargen.
Joachim är nöjd med att ha ett naturligt vitt leende.

Fungerar tandkrämer för vitare tänder?

Det finns många tandkrämer som lovar att ge dig vitare tänder, antingen med blekmedel, aktivt kol eller slipmedel. För genomsnittskonsumenten är det svårt att veta vad som faktiskt fungerar.

Tandläkare Vegard Berg säger att tandkrämer för vitare tänder kan ta bort plack och ytlig missfärgning, men de bleker inte tänderna. Han rekommenderar också att vara försiktig med att använda tandkrämer med slipmedel eftersom det kan skada emaljen.

– Den vanligaste aktiva substansen i produkter som bleker tänder kallas väteperoxid. I Sverige är det endast tillåtet att sälja produkter som innehåller upp till 0,1 % väteperoxid över disk. Som jämförelse kan du köpa blekningsprodukter med upp till 6% väteperoxid hos tandläkaren. Detta är strikt reglerat och säkert för dina tänder, säger Berg.

Har du frågor om missfärgade tänder, eller vill du ha ett vitare leende? Kontakta oss! Vi vill hjälpa dig att få ett leende du är nöjd med, på ett säkert sätt.