Odontofobin började hos skoltandläkaren

För Heidi började odontofobin redan i grundskolan. Hon blev fasthållen i tandläkarstolen, och kände det som att hon tappade kontrollen.

– Jag satt och skrek i stolen medan en person höll fast mig och en annan höll på inne i min mun, berättar Heidi.

Heidis historia är tyvärr inte unik. Omkring fem procent av befolkningen har tandläkarskräck och går inte till tandläkaren förrän smärtan blir ohanterbar.

Heidi har haft tandläkarskräck i flera år, och berättar om hur hon försöker övervinna den

Ville inte gå ut

Heidi slet med både fysiska och psykiska problem som följd av odontofobin. På grund av sjukdom måste hon ta starka mediciner som påverkade tänderna negativt. Men rädslan hindrade henne att gå till tandläkaren. I stället försökte hon behandla inflammationen själv, samtidigt som hon kämpade med sin självbild.

– Man isolerar sig, man har ingen lust att gå ut och le när man inte har något att le med. Man skäms och håller sig hemma, säger Heidi.

Vändpunkten

Heidi försökte gå till tandläkaren många gånger, men det slutade alltid med att hon bokade av. Vändpunkten kom då hennes syster Toya började ringa runt till tandläkare för att hitta någon som kunde hjälpa Heidi.

När hon kom till Oris Dental Tønsberg fick hon tala med Cesilie Hegna, som har lång erfarenhet av att hjälpa patienter som lider av odontofobi. Toya fick en bra känsla för Cesilie och bokade ett besök åt sin syster. Det var hjälpen Heidi behövde och hon bestämde sig för att börja behandlingen.

Den första gången var tuff och Heidi sov inte på tre nätter innan mötet med Cesilie, och efter besöket var hon helt utmattad.

Mötet med tandläkare Cesilie Hegna gav Heidi den hjälp hon behövde för att komma i gång med nödvändig tandbehandling.

Triggar rädslan

Lukt, smak, synintryck och känslor kring tandbehandling kan trigga rädsla hos dem som har odontofobi på samma sätt som spindlar, höga höjder och trånga utrymmen kan vara en trigger för andra. De fysiska och psykiska ångestsymtomen är också desamma.


– Det som händer när man blir rädd är att hjärtat slår fortare, man kanske blir lite illamående och allt blod går ut i musklerna för att man ska kunna fly, slåss och överleva. De mekanismerna kan kännas väldigt otäcka när man sitter i tandläkarstolen och många tror då att de ska dö, säger Cesilie. Känslorna är helt verkliga, men det är viktigt att man lär sig hantera dom.

Är du rädd för att gå till tandläkaren?

Läs mer om tandvårdsbehandling för dig som har tandläkarskräck och boka ett förbehållslöst samtal med någon av våra medarbetare.

Vi ger dig den information du behöver och du bestämmer sedan hur vi ska gå vidare med behandling.

Odontofobi kan botas

För Cesilie är det viktigt att inte bara utföra den nödvändiga behandlingen utan också försöka bota odontofobin. För det är möjligt att bota odontofobi, enligt Cesilie.

– Vi ger patienterna samtalsterapi och beteendeterapi, och är måna om att de ska känna att de har kontroll och kan ta saker i sin egen takt, säger Cesilie. 

När du känner dig rädd

– Man kan sammanfatta det med att gå upp för en stege om man är rädd för höjder. Då kan man försöka klättra upp ett steg och sedan klättra ner när man känner rädslan komma. Du kopplar på de rationella tankarna, ser att det gick och nästa gång kanske du klarar två steg. I tandbehandling arbetar vi på samma sätt. Om någon är rädd för sprutor börjar vi med att bara titta på sprutan och sakta men säkert börjar sedan närma oss sprutan.
Patienten ska alltid känna sig trygg och kan säga stopp när som helst.


Samtalsterapi är en stor del av behandlingsförloppet. De som har odontofobi har ofta antingen varit utsatt för smärtsam eller krävande tandbehandling, psykiskt eller fysiskt våld eller sexuella övergrepp. Då är det viktigt att bygga upp tilliten mellan behandlare och patient innan man ens närmar sig tandläkarstolen, och att prata om vad som utlöser rädslan.

Om det är akut

Det är möjligt att få tandbehandling under narkos om det är akut och patienten har väldigt ont, men Cesilie rekommenderar att man sedan startar behandlingen för att bota odontofobin. För även om tänderna blir friska med tandbehandlingen går inte oron över.

Hitta en läkare som du litar på, och var öppen

Heidi och Cesilie har träffats ofta de senaste månaderna och det har varit ett hårt arbete från båda sidor.  Heidi har några råd till andra i samma situation:
– Hitta en tandläkare som du trivs med och som tar dig på allvar. Var öppen med dina vänner och din familj om din tandläkarskräck.

Då kan de till exempel hjälpa dig med att ringa och boka tid eller vara med på tandläkarbesöket. Jag hade aldrig kommit i väg till tandläkaren utan Toya, säger Heidi. Hon berömmer också Cesilie:

– Cesilie är en fantastisk människa. Vi har blivit ett väldigt bra team.

Målet är ett självsäkert leende

Det första delmålet, att bli fri från all smärta är nådd. Det långsiktiga målet är att Heidi ska få leendet tillbaka – på flera sätt. Tandhälsan ska byggas upp på nytt, och Heidi ska fortsätta arbeta med de smärtsamma känslorna som är knutna till tänder, leende och tandbehandling.

– Jag känner att det har blivit mycket lättare att gå till tandläkaren. Jag sover gott och har inte längre några problem med att sätta mig i tandläkarstolen, säger Heidi.
Behandlingen har också haft stor påverkan på livet i övrigt.

– Jag känner mig mycket starkare, och jag har övervunnit något som jag har varit rädd för i över 20 år. Målet nu är att kunna le utan att ha handen eller en servett för munnen, säger Heidi.

Känner du igen dig i Heidis historia?

Första steget är att ta kontakt med oss. Oavsett om du vill ha ett telefonsamtal eller träffas personligen kommer allt ske i ett tempo som du är bekväm med. Vi kommer inte att göra någon behandling, undersöka din mun eller säga att du borde ha kommit tidigare till tandläkaren. Hos oss på Oris Dental kommer du alltid mötas av förståelse, professionalitet, kompetens och omsorg. Tillsammans hittar vi vägen till ett självsäkert leende.

Hör av dig till oss i dag. Hitta din närmaste tandklinik och ring. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med tandläkarskräck. Läs mer om behandling av odontofobi eller ta kontakt med någon av våra kliniker.Berätta om dina behov och om du har ont. Vi är här för att hjälpa dig!