Vad består tänderna av och vad heter dem? Detta och mycket mer intressant fakta om tänder hittar du här. Och du… du behöver inte vara expert på tänder, det är vi på Falkenbergkliniken och vi tar hand om både dig och dina tänder.

Fakta om tänder
Tandläkare Anders Rohlin pratar med patient om tänders uppbyggnad

Tändernas uppbyggnad

Tänderna består av en tandrot och en tandkrona. Tandkronan är den delen av tanden som du ser och som vi använder när vi biter och tuggar. Hela tandkronan täcks av ett hårt skal, emaljen, som är kroppens hårdaste vävnad. Så länge tanden och tandköttet är friskt så sträcker sig tandköttet (även kallat gingiva) ner till emaljkanten. 

Om tandköttet blir skadat eller inflamerat kan svullnad, ömhet, rodnad eller en blödning uppkomma. En lätt inflammation i tandköttet läker ut på en vecka. Ifall problem kvarstår efter det, kontakta din tandläkare eller tandhygienist för att se om du behöver behandling för att underlätta läkning.

Om tandköttet har dragit sig tillbaka tand området mellan tandkronan och tandroten exponeras tandhalsen. Ibland kan ilningar uppkomma. En blottad tandhals kan uppkomma av många olika anledningar, en felaktig tandborstningsteknik, karies eller dålig munhygien. 

Tandbenet, även kallat dentin, finns under emaljen. I mitten av tanden hittar vi tandens mjuka kärna, pulpan, där blodkärl och nerver finns. Tandens rothinna fäster i käkbenet med små elastiska trådar.

Benämningar på tänder

Som vuxen har man 28 permanenta tänder, eller upp till 32 om alla visdomständer har utvecklats. Dessa tänder delas in i fyra kvadrater. Höger sida av överkäken benämns med siffran 1, vänster av siffran 2. På samma sätt i underkäken där vänster sida blir siffran 3 och höger sida siffran 4. Därefter tillkommer siffran som motsvarar tanden, räknat framifrån och bakåt i munnen. 1:4 är alltså benämningen på den fjärde tanden i höger överkäke, 3:1 är den första tanden i vänster underkäke och 4:8, om man har den, är visdomstanden, den sista tanden i underkäken på höger sida.

Kanske hjälper dig lite att veta vad tandläkaren pratar om när du är på kontroll.