Det finns många anledningar till att man väljer att göra en tandblekning. Våra tänder missfärgas och blir mörkare med tiden. Kaffe, te, lagningar, starka färgämnen i läsk och tobak. I vissa fall antar tänderna en mörkare nyans trots att man sköter om dem. På Oris Dental erbjuder vi olika alternativ för tandblekning.

Tandblekning ger vitare tänder

Alla människor har olika grundfärg på sina tänder. Den kan vara mer eller mindre vit och skifta i gult, brunt, blått eller grått.

En rätt genomförd tandblekning ger vitare tänder och ett vackert leende. Ibland kan det räcka med att tandhygienisten gör en professionell tandrengöring och putsar dina tänder för att de ska bli vitare.

Blekeskinner med blekemiddel til hjemmebleking, som fås kjøpt hos tannlege ved Oris Dental.

Trygg blekning av tänder

Tack vare nya material och tekniker kan vi idag återskapa tänders färg och form, och ge våra kunder möjlighet att få tillbaka självkänslan som ett vitare leende för med sig. Innan du gör en tandblekning är det viktigt att du genomgår en undersökning för bästa möjliga resultat; dina tänder ska vara friska och fria från både hål och beläggningar.

Vi kan inte understryka vikten av god tandhälsa och rekommenderar därför besök hos tandhygienist innan du genomgår behandlingen, men naturligtvis även efter du blekt tänderna.

En bra utförd tandblekning är ett bra komplement till andra estetiska korrigeringar. När du bleker dina tänder hos oss räcker det oftast med én behandling för att åstadkomma ett bra resultat. De kunder som genomgår en behandling behöver normalt sett inte komma tillbaka för upprepade behandlingar.

Vid klinikblekning genomförs behandlingen av tandhygienist, med hjälp av ljus som aktiverar gelen, för snabbt och effektivt resultat.

Tandblekning hemma eller hos tandläkaren?

Vi erbjuder flertalet produkter för bästa behandling och resultat. Det finns ett stort antal olika metoder och tekniker för professionell tandblekning. Lite enkelt kan man dela upp dessa i ”stolsblekning” och ”professionell hemmablekning”.

Innan tandblekning

Hela och rena tänder ger ett bättre resultat av en tandblekning. Ett tandläkarbesök eller besök hos en tandhygienist för kontroll och rengöring inför en blekning av tänderna är därför mycket viktigt. Stolsblekning utförs på en klinik där behandlaren sköter det praktiska ungefär som vid ett vanligt tandläkarbesök. Hemmablekningen utförs i hemmet, dag och/eller nattetid, under 1–2 veckor med blekskenor och gel som man får från kliniken.

Tandblekning hos tandläkare

BrilliantSmile är den ledande metoden för effektiv och säker tandblekning, och ger vitare tänder på endast en behandling. Patienter som genomgår en behandling med BrilliantSmile behöver normalt inte återkomma för upprepade behandlingar. Vid klinikblekning genomförs behandling på kliniken av legitimerad tandhygienist, med hjälp av ljus som aktiverar gelen, för snabbt och effektivt resultat.

Bleka tänderna hemma

BrilliantSmiles hemblekningsgel används för blekning av missfärgade tänder och är lämplig för minimal invasiv behandling med hjälp av individuellt framställda blekskenor. Dessa framställs lokalt av våra tandtekniker. BrilliantSmile-certifierad personal rekommenderar hur länge behandlingen ska pågå, vilket normalt är 1–2 timmar per dag i 7 dagar. Man kan även bleka på natten medan man sover.

Hos oss får du hjälp att bleka tänderna på ett säkert sätt. Genom att vi bedömer dina tänder och mun före blekningen försäkrar du dig om att dina tänder är i gott skick och minskar risken för fläckar, skador på tandköttet och svåra ilningar. Om du har fyllningar ska de vara av god kvalitet och det får förstås inte finnas något hål i tänderna. Ditt tandkött ska vara friskt och beläggningar eller tandsten ska tas bort.

Ifall du har många fyllningar eller annat som skulle kunna innebära risker, kan tandläkaren även behöva göra en inledande undersökning. Du får i så fall ett kostnadsförslag att ta ställning till. För att bleka tänderna måste du vara över 18 år och inte vara gravid eller amma, enligt Läkemedelsverkets regler.

Vilket av ovanstående alternativ som är det bästa är inte alltid självklart. Generellt har dock en legitimerad tandhygienist störst kompetens att avgöra vilket som passar patienten bäst. I bägge fallen tar vi foto och färgprov på dina tänder så vi kan mäta resultatet.

Efter du blekt dina tänder

För att resultatet ska stå sig längre ska du vara noga med din munhygien även i fortsättningen. Den närmaste tiden efter behandlingen är det viktigt att du undviker tobak, kaffe, te, vin och annat som kan missfärga tänderna. Tänk också på att blekning av tänder kan leda till att tänderna kan bli extra känsliga för värme och kyla. Det går normalt över efter en tid.

Är det säkert att bleka tänderna?

Om du har hål eller andra sjukdomar i dina tänder, tandkött eller mun bör du vänta på tandblekning tills efter att detta har behandlats. Dessutom är inte alla tänder lika känsliga för blekning. Därför är det både säkert och smart att låta din tandläkare undersöka dina tänder innan du bleker dem.

Alternativ till tandblekning

Ytlig missfärgning kan ofta avlägsnas på annat (och enklare) sätt än med hjälp av tandblekningsmedel. Till exempel kan missfärgning från livsmedel (som kaffe, te, rött vin) ibland avlägsnas med professionell borstning och/eller tandpolering.

Om missfärgningen beror på missfärgade fyllningar kan vi byta ut dem mot fina fyllningar. Enbart tandblekning har inte den önskade effekten på dessa typer av missfärgningar. Det är därför mycket viktigt att vi undersöker tänderna först, för att hitta orsaken till missfärgningen.

Så fungerar tandblekning från tandläkaren

Efter att vi har sett till att dina tänder kan blekas kommer tandblekningen att ske enligt följande:

Avtryck före tandblekning

Vi tar ett avtryck av dina tänder. Detta använder vi för att ta fram en individuellt anpassad form, en blekningsskena.

Dag- eller nattblekning

Hemblekning kan göras på två sätt. Antingen sover du med skenan på natten, eller så använder du skenan några timmar under dagen. Blekningsmedlet placeras i skenan, som sedan placeras över tänderna.

Resultat av blekning av tänder

Efter att tandblekningen är klar är det dags att njuta av resultatet. Det varierar hur lång tid det tar innan önskat resultat uppnås. De flesta kommer att vara nöjda med effekten efter 10-12 dagar. I andra kommer blekningen att gå lite snabbare (5-7 dagar), medan det för vissa kommer att bli nödvändigt att bleka tänderna över tid (upp till flera veckor) för att uppnå önskat resultat.

Erfarenheter och förutsättningar för tandblekning

Vi har lång erfarenhet av tandblekning. Våra tandläkare kan bedöma vilka metoder som är bäst lämpade för att ta bort missfärgning. Vi tar oss också tid att prata med patienten. Det är viktigt att patientens förväntningar på resultat är klarlagda innan behandlingen påbörjas.

För att vi ska kunna erbjuda tandblekning måste följande kriterier vara uppfyllda:

  • Patienten ska vara minst 18 år eller det ska finnas särskilda medicinska skäl för blekningen
  • Tänderna får inte vara märkbart skadade av syra eller borste
  • Det får inte finnas några hål i tänderna
  • Patienten får inte ha tandköttsinflammation

Hur länge kommer dina tänder att vara vita?

Effekten av tandblekning kommer ofta att ha minskat något efter ca 3 år, men det varierar mycket från person till person.

Kan man bleka tänderna flera gånger?

Om du vill bleka tänderna igen när effekten avtar kan blekningen fräschas upp. Till detta kan du använda den blekningsskena du redan har. Du kan köpa nytt blekmedel hos oss.

Är tandblekning farligt?

Blekningsmedlet som köps av tandläkare är det starkaste som är lagligt att sälja i Sverige, men det är fortfarande helt ofarligt. Om du har otur att svälja något av blekmedlet behöver du inte oroa dig. Det är mycket små mängder blekmedel med låga koncentrationer som används i blekmedlet du kan köpa hos oss.