Osynlig tandställning med osynlig skena

Det finns många som vill justera sin tandställning, men som är skeptiska till den ökända ”rälsen” vi gärna förknippar med tandreglering.

Transparent tandskena – diskret tandreglering – ett bekvämt, avtagbart och transparent alternativ till det traditionella ’rälsen’.

Vi erbjuder behandling med bland annat SureSmile®, Invisalign® och ClearCorrect® (bilden), som är genomskinliga och mycket estetiska.

Osynlig tandställning fra ClearCorrect.
Images courtesy of ClearCorrect. ©ClearCorrect, all rights reserved.
Gjennomsiktig skinner som erstatning for tradisjonell tannregulering.

Kort behandlingstid med osynlig skena

På mycket kort tid kan tandläkarna på Oris Dental, med hjälp av osynlig skenor, hjälpa dig att få ett snyggare och rakare leende.

För enkla, små tandrörelser kan det räcka med 12 veckors behandling. I de flesta fall är behandlingen något längre.

Mer omfattande eller komplicerade fall tar längre tid och precis som med traditionell ortodonti kan ta flera år. Det beror på hur omfattande behandling som krävs.

Hur går behandlingen till med transparenta skenor?

Behandlingen med transparenta skenor börjar efter att man har gjort en digital 3D planering. Du får då en serie tandskenor som du ska använda. Varje tandskena förflyttar tänderna lite mot det önskade läget. Du får tydliga instruktion om när du ska byta till nästa skena i serien.

Du kan själv ta ut och sätta in tandskenan, till exempel när du äter eller går på fest, men du bör använda skenan minst 22 timmar per dygn.

Vi limmar ofta fast små ”knoppar” i tandfärgad komposit på några av tänderna, så att vi får en mer förutsägbar och kontrollerad tandrörelse.

Hur får du bästa resultat med osynlig tandställning?

Ett bra resultat förutsätter att du som patient är bra på att följa upp användningen, samt att du går på dina kontroller hos tandläkaren.

Vid dessa kontroller bedömer tandläkaren hur behandlingen går och nya skenor levereras. Ibland måste något aktivt göras för att behandlingen ska fortlöpa på rätt sätt.

Se regelbunden förbättring varje gång du byter skena

När tandställningen byts ut kan man se att tänderna gradvis har rört sig mot önskat tandläge.

Efter avslutad behandling ska resultatet behållas på samma sätt som vid konventionell tandreglering. Detta görs med en ’retainer’ (ett tunt band på baksidan av tänderna) eller en skena som används på natten.

Är osynliga tandställning rätt för mig?

Om behandling med osynlig tandställning är rätt lösning för dig kan bara tandläkaren svara på efter att ha undersökt dina tänder.

Det finns situationer då man avråder från tandreglering. Vissa tillstånd och sjukdomar kan förvärras av tandreglering och det är därför det är så viktigt att en ordentlig undersökning görs innan.

Om du har hål eller andra symtom på tandproblem kan det vara nödvändigt att åtgärda dem först.

Vad kostar en osynlig tandställning?

Priset på en osynlig tandställning kan variera från 15 000 till 100 000 SEK.

Hur omfattande behandlingen är, om du behöver behandling i en eller båda käkarna, och vilken typ av osynlig tandställning du väljer kommer att påverka kostnaden.

Vi hjälper dig hitta den lösning som bäst passar dina behov.

Typer av bett som behandlas med osynlig tandställning

Det kommer att finnas skillnader i vad den enskilde tandläkaren eller ortodontist kommer att rekommendera behandling med tandställning för. Följande tandställningsproblem kan vanligtvis behandlas med transparent skena:

Trångställda tänder

För lite utrymme för tänderna i käken. Ger ofta i sneda tänder.

Mellanrum mellan tänderna (diastema)

Uppstår när det finns extra utrymme i käken.

Korsbett

När bredden på över- och underkäken är felaktigt inställda i förhållande till varandra.

Djupt bett

Tänderna i underkäken biter långt upp bakom framtänderna i överkäken.

Underbett

Tänderna i underkäken är längre fram än tänderna i överkäken.

Forskjellige typer bitt som kan behandles med usynlig tannregulering.

*Osynliga skenor rekommenderas inte för personer med stort överbett

Innan ortodontisk behandling med osynliga skenor

Innan behandlingen måste du gå igenom en konsultation för att ta reda på om detta är rätt behandling för dig. Ibland måste vi skanna dina tänder för att avgöra om de kan behandlas med osynlig tandställning. Vi utformar sedan en detaljerad plan med hjälp av ett 3D-simuleringsverktyg som visar hur dina tänder kommer att justeras, steg för steg, under behandlingsperioden. Detta visar också hur dina tänder kan förväntas se ut efter avslutad behandling med osynlig tandställning.

Under behandlingsperioden kommer du att gå igenom ett förutbestämt antal tandskenor. Varje tandskena används i cirka 7 dagar och kommer att putta tänderna mot det önskade läget. Antalet dagar mellan byten varierar något från person till person. Under denna period kommer du även regelbundet följas upp av din tandläkare på Oris Dental, för att säkerställa att framstegen är som de ska och att du är bekväm med behandlingen.

Boka tid på din närmaste Oris Tandvårdsmottagning redan idag, och få svar på om behandling med skenor är aktuellt för dig!