Genom att täcka hela den synliga delen av tanden ovanför tandköttet, erbjuder en tandkrona inte bara skydd för den underliggande strukturen utan förbättrar även tandens estetik. Denna behandlingsmetod är särskilt lämplig för tänder som har blivit skadade av karies, trauma, stora fyllningar eller efter rotbehandling, samt för att förbättra tandens form eller färg.

Vad är en Tandkrona?

En tandkrona är en konstgjord restaurering som är utformad för att passa perfekt över en förberedd naturlig tand eller tandimplantat. Kronor kan tillverkas av olika material, inklusive porslin, keramik, guldlegeringar eller en kombination av dessa material. Porslin och keramiska kronor är populära val på grund av deras naturliga utseende och förmåga att efterlikna den naturliga tandens färg och ljusreflekterande egenskaper.

När Rekommenderas en Tandkrona?

Tandkronor kan rekommenderas i flera situationer, bland annat för att:

  • Återställa en tand som är allvarligt skadad av karies eller trauma.
  • Skydda en tand som är försvagad av stora fyllningar eller efter en rotbehandling.
  • Förbättra estetiken hos en missfärgad eller dåligt formad tand.
  • Fungera som en del av en tandbro för att ersätta en eller flera saknade tänder.
  • Täcka ett tandimplantat som en permanent lösning för att ersätta en förlorad tand.
  • Fördelarna med Tandkronor
  • Tandkronor erbjuder flera fördelar:

Styrka och Hållbarhet: Tandkronor skyddar och stärker tandstrukturen, vilket möjliggör normal funktion vid tuggning och tal.

Estetik: Moderna material och tekniker gör att kronor kan utformas för att se helt naturliga ut, vilket förbättrar eller återställer leendets utseende.

Lång Livslängd: Med rätt skötsel kan tandkronor vara mycket långvariga, ofta över 10 år, vilket gör dem till en kostnadseffektiv behandling på lång sikt.

Anpassningsbarhet: Tandkronor kan skräddarsys för att passa tandens form, storlek och färg för att skapa ett harmoniskt och enhetligt leende.

Behandlingsprocessen

Att få en tandkrona involverar vanligtvis två till tre besök hos tandläkaren. Under det första besöket förbereds tanden genom att ta bort skadad vävnad och forma tanden för kronan. Ett avtryck tas sedan för att skapa en exakt modell av tanden, som används för att tillverka kronan. Under tiden en permanent krona tillverkas, kan en tillfällig krona placeras för att skydda tanden. Vid det slutliga besöket bekräftas kronans passform och utseende innan den permanent cementeras på plats.

Eftervård

God munhygien och regelbundna tandläkarbesök är avgörande för att bibehålla hälsan hos en tand med krona. Även om kronan i sig inte kan drabbas av karies, är det viktigt att skydda området vid tandköttskanten från plack och bakterier för att förebygga tandköttsinflammation och andra problem.

En tandkrona erbjuder en hållbar och estetiskt tilltalande lösning för att återställa skadade tänder och förbättra leendet. Genom att välja en tandkrona kan patienter återfå full tandfunktion och ett självsäkert leende.