Upplever du dina tänder som lite annorlunda under och efter graviditeten? Då är du inte ensam. Faktum är att det är extra bra att gå till tandläkaren/tandhygienisten medan du är gravid. Läs vidare för att ta reda på mer.

Gå till tandläkare/tandhygienist under graviditeten

Det kan vara bra att göra en undersökning så tidigt som möjligt under din graviditet. Vanliga faktorer som hål i tänderna, tandsten, tandköttsinflammation och parodontit kan vara särskilt angelägna att kontrollera och eventuellt åtgärda för dig som är gravid.

Ändrade vanor under graviditeten påverkar tänderna

Som gravid är det vanligt att inte vilja äta stora portioner, utan att istället äta lite vid flera tillfällen. Om du mår bättre av det så kan du fortsätta göra så. Men ha i åtanke att varje gång du äter eller dricker startar en ”syraattack” i munnen som varar i ungefär en halvtimme. Det sliter på tänderna.

För att neutralisera syran i munnen kan du tugga tuggummi med xylitol varje gång du ätit.

Skölja munnen med vatten är bättre än tandborsting efter att du kräkts.

Illamående under graviditet

Kräkningar i samband med graviditetsillamående kan förekomma. Magsyran som uppkommer vid kräkningar, kan fräta på emaljen. Det leder i sin tur till ilningar och försämrat försvar mot hål i tänderna.

Att borsta tänderna direkt efter att du har kräkts kan kännas som det naturliga, men det kan faktiskt slita ytterligare på tänderna. Det är bättre att skölja munnen med vatten.

Så påverkas tandköttet av graviditet

Som gravid påverkas din kropp av den nya mängden hormoner. Detta påverkar även ditt tandkött, som kan bli mer ömt, svullet, lätt blödande och mörkare rött i färgen. En tandhygienist kan hjälpa dig med att göra besvären så lindriga som möjligt och följa upp att inflammationen läker.

Bedövning och röntgen under graviditet

Vid undersökning och behandling bör du alltid berätta för din tandläkare/tandhygienistom du är gravid eller ammar. På så sätt kan vi göra rätt bedömningar kring hela undersökningen och i avgörandet kring om en röntgenundersökning är nödvändig.

Vi har rutiner kring att säkra en minimal stråldos, så du behöver inte oroa dig. Det är också bra att veta att tandläkarbedövning passar även dig som är gravid eller ammar.

Är du gravid nu? Så här tar du hand om dina tänder!

  • Borsta tänderna morgon och kväll
  • Rengör mellan tänderna en gång om dagen
  • Använd tuggummi med xylitol efter måltider
  • Skölj munnen med vatten om du kräks
  • Boka tid hos tandläkare/tandhygienistför att säkerställa att allt ser bra ut och få personliga råd

Det är inte alltid lätt att vara gravid. Många upplever obekväma och ihärdiga graviditetssymtom, medan personer runt omkring kommer med pekpinnar. Kanske drar du dig för att boka tandläkartid mitt i det. Särskilt om du har haft negativa tandläkarupplevelser tidigare.

Men Oris Dental står för en tandvård där Du som patient står i centrum. Vi försöker på bästa sätt uppfylla ditt behandlingsbehov och förväntningar. Våra kliniker har ingen tandläkardoft – mer spa-känsla. Och den känslan går i linje med upplevelsen vi vill ge överlag. Erfaren tandvårdspersonal ger dig den tandvård du behöver, med ett empatiskt bemötande. Boka online nu. Vi är måna om korta väntetider.

Har du frågor kring bebisar och tänder? Läs mer här