Vad är dålig andedräkt?

Dålig andedräkt är dålig lukt från munnen, ofta även i samband med dålig smak i munnen. Det är vanligt med dålig andedräkt i kortare perioder, så som morgonandedräkt och vitlöksandedräkt. Detta försvinner vanligtvis efter tandborstning eller lite mat och dryck, och är inget att oroa sig för.

Men för några personer är dålig andedräkt ett stort ihållande problem som inte försvinner med tandborstning. Detta kan påverka självförtroendet och leda till att man undviker sociala relationer med vänner och kollegor.

Hur vet jag om jag har dålig andedräkt?

Om du har dålig andedräkt då och då märker du själv av det. Kanske får du också en hint om detta genom att någon erbjuder dig ett tuggummi. Har du däremot kronisk dålig andedräkt kan det vara svårare att märka det själv, eftersom du vänjer dig vid lukten.

Ett bra test kan vara att använda tandtråd och lukta på den efteråt. Om den luktar illa är dina tänder troligtvis inte tillräckligt rena. Du kan också fråga vänner eller familj rakt ut. En del kanske tycker det är obekvämt att säga att du har dålig andedräkt, men be dem att vara ärliga, så att du kan få bukt med problemet.

Rengöring av tänderna

– Jag frågar alltid om patienterna själva känner att de har dålig andedräkt, eller om någon i omgivningen har kommenterat det. Det kan säga lite om hur allvarligt problemet är.

Kristian Lind på Oris Dental Arken i Bergen, Norge är specialist i parodontologi. Enkelt förklarat är detta en specialist i tandlossningssjukdom och han arbetar därför ofta med patienter som kämpar med dålig andedräkt.

– Är det ett reellt problem handlar det främst om vanor kring rengöring. Hur ofta, och inte minst, hur de borstar tänderna, och om de använder tandtråd eller mellanrumsborste. Om bättre rengöring inte löser problemet undersöker vi det vidare.

”Oftast är plack på tänderna syndabocken”

Orsaker till dålig andedräk

Det kan finnas många anledningar till att man har dålig andedräkt, men oftast är plack på tänderna syndabocken. Plack består av miljontals bakterier som fäster sig på tänderna, tandköttet och tungan. När bakterierna bryter ner matrester produceras illaluktande, svavelhaltiga gaser.

Vanliga orsaker till dålig andedräkt är bland annat:

 • Muntorrhet
  Saliven balanserar pH-värdet i munnen och innehåller enzymer som hämmar bakterietillväxt. Om du har för lite saliv i munnen kan det orsaka dålig andedräkt.
 • Mat och dryck
  Mejeriprodukter, lök, vitlök, kaffe, kryddor och andra livsmedel och drycker med starka aromer kan påverka andedräkten.
 • Lös tandkrona eller bro
  Stora mängder plack fäster sig lättare runt och under en lös tandkrona eller bro.
 • Rökning
  Vid rökning fastnar vissa ämnen på slemhinnorna och kan orsaka dålig andedräkt.
 • Fasta eller bantning
  Oavsett om man fastar eller går på diet, kan det som bieffekt leda till dålig andedräkt.
 • Andra sjukdomar
  Dålig andedräkt kan orsakas av sjukdomar som inte är munrelaterade, till exempel näs-, hals- eller lunginfektion.
 • Tandköttssjukdom 
  Om du har problem med kronisk dålig andedräkt är orsaken ofta tandköttsinflammation. Nästan 50 % av befolkningen drabbas i varierande grad av tandköttsinflammation, som orsakas av plack som sitter kvar på tänderna under lång tid. Det finns inga snabba, enkla lösningar för att behandla detta och det är därför viktigt att söka hjälp hos tandvården för att påbörja behandling.
Tandläkare illustrerar hur man borstar tänderna.

Hur blir jag av med dålig andedräkt?

Det viktigaste du kan göra för att förhindra dålig andedräkt är att vara noga med din munhygien. Borsta tänderna minst två gånger om dagen och borsta tillräckligt länge! Det har visat sig att vi i genomsnitt borstar tänderna i 45 sekunder och det är för lite. Vi rekommenderar att du borstar tänderna i minst två minuter.

Använd tandtråd dagligen. En tand har fem ytor, och borstning rengör ofta bara tre av dessa – framsidan, baksidan och tuggytan. För att rengöra de andra två ytorna måste man komma mellan tänderna. Då är tandtråd, mellanrumsborste, och eventuellt tandpetare till god hjälp. Vi rekommenderar också att man använder en tungskrapa för att ta bort beläggning på tungan.

Munvatten, tuggummi och vissa tabletter kan hjälpa på kort sikt, men de tar inte bort orsaken till lukten.

Hur kan tandläkaren hjälpa dig att få en fräsch andedräkt?

Vi rekommenderar ett besök hos tandläkare eller tandhygienist minst en gång om året, och oftare om du har tandköttsinflammation eller andra problem med dina tänder.

När du kommer till oss på Oris Dental för undersökning gör vi en noggrann kontroll av dina tänder och tandkött. Vi kan även hjälpa dig med professionell rengöring för att ta bort tandsten och plack, samt ge råd om hur du bibehåller en god munhälsa.

Vid professionell tandrengöring tar tandhygienisten bort plack på svåråtkomliga ställen, tar bort tandsten och ytlig missfärgning, samt förebygger tandköttssjukdomar som kan leda till dålig andedräkt.

Att ha en fräsch andedräkt kan betyda mycket för självkänslan. Det är ofta lättare att bli av med dålig andedräkt än vad många tror. Våra tandläkare hjälper dig att hitta den behandling som är rätt för dig.